Interessant

Phocoena phocoena - Bruinvis

Phocoena phocoena - Bruinvis


GEMEENSCHAPPELIJKE FOCENA
(Phocoena phocoena)


Notitie 1

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Cetacea

Onderorde

:

Odontoceti

Familie

:

Phocoenidae

Soort

:

Phocoena

Soorten

:

Phocoena phocoena

Gemeenschappelijke naam

: gewone bruinvis

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte: 1,5 - 2 m (vrouwtjes zijn groter dan mannetjes)
  • Gewicht: 45 - 65 kg
  • Levensduur: ongeveer 20 jaar
  • Seksuele volwassenheid:5 jaar

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

Daar Phocoena phocoena bekend als de bruinvis, wordt aangetroffen in de kustgebieden van de Noord-Atlantische Oceaan, het Noordpoolgebied en de Noordelijke Stille Oceaan, evenals in de gebieden van de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en de Zwarte Zee.

De gewone bruinvis leeft meestal in ondiepe wateren (tussen 20 en 60 m diep), langs het continentaal plat en wordt ook aangetroffen in baaien, estuaria, riviermondingen en soms zelfs langs de rivier, in feite is het mogelijk om hem allebei in zoute wateren en in zoet water.

Drie ondersoorten van gewone bruinvissen zijn erkend volgens de verschillende geografische spreiding: Phocoena Phocoena phocoena van de Noord-Atlantische Oceaan; Phocoena phocoena vomerina Noordelijke Stille Oceaan; Phocoena phocoena relicta van de Zwarte Zee, de Zee van Azov, de Bosporus, de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

De bruinvis is een kleine walvisachtige die niet langer is dan 1,5-2 m en 45-65 kg weegt, waarbij het vrouwtje meestal iets groter is dan het mannetje.


Opmerking 2

Het lichaam is langwerpig maar vrij gedrongen en afgerond, een vorm die het mogelijk maakt de verspreiding van warmte in de koude noordelijke zeeën te beperken.

De kleur is over het algemeen donker (hoewel er talloze variaties zijn van persoon tot persoon), zwart of donkergrijs op de rug die geleidelijk lichter wordt in de buik terwijl de vinnen allemaal donker van kleur zijn.

De rugvin is driehoekig van vorm, 15-20 cm hoog; de twee borstvinnen en de staartvin zijn niet bijzonder groot. De maximale snelheid is ongeveer 23 km / u.

Een bijzonderheid van de gewone bruinvis is de kop zonder snavel (de klassieke spitse snuit van de dolfijn) en het ronde voorhoofd gekenmerkt door een zeer korte snuit en met een kegelvormige kop.

Men denkt dat ze in staat zijn om tot 400 meter te duiken.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

De bruinvis is een walvisachtige die moeilijk te bestuderen en te observeren is, omdat hij aan de oppervlakte weinig van zichzelf laat zien. In feite is het geen nieuwsgierig en sociaal dier, het negeert zelfs boten en maakt geen evoluties uit het water.

Het leeft in niet bijzonder talrijke groepen, niet meer dan 5-10 individuen. Vaak zie je grote groepen gewone bruinvissen maar deze worden alleen gegeven door de vereniging van vele kleine groepen die bij elkaar zijn gekomen, bijvoorbeeld omdat er een grote hoeveelheid voedsel is. Er zijn geen gevallen van aggregatie met andere dieren gemeld.

Er is waargenomen dat de bruinvis onderhevig is aan seizoensmigraties in verband met de beschikbaarheid van voedsel: de meesten gaan van de kust in de zomer naar de open zee in de winter, maar er is soms waargenomen dat ze in de zomer naar het noorden trekken terwijl ze winter trekken naar het zuiden. In sommige gebieden zijn populaties het hele jaar door aanwezig.

COMMUNICATIE EN PERCEPTIE

De gewone bruinvis zendt, net als andere walvisachtigen, een breed scala aan geluiden uit en gebruikt de echolocator in het hoofd (die werkt als een sonar) om prooien te lokaliseren, te navigeren en obstakels of roofdieren te identificeren.

EETGEWOONTES

De bruinvis voedt zich met kleine niet-stekelige vissen (haring, kabeljauw, sardines, heek) en koppotigen (mariene weekdieren), vooral inktvis. De grootte van de prooi is gemiddeld 10-30 cm lang en in ieder geval nooit groter dan 40 cm.

Er is bestudeerd dat ze om te voeden zelfs tot 220 m diepte gaan, in feite is gezien dat ze zich voornamelijk voeden met oceanische prooien.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN DE KLEINE

Bij de gewone bruinvis lijkt de paarperiode tussen juni en september te liggen met een draagtijd van ongeveer 11 maanden, waarna een pup van ongeveer 7 kg en ongeveer 0,7 - 1,0 m lang zal worden geboren.

De baby krijgt 7 tot 8 maanden borstvoeding, maar bereikt geslachtsrijp rond de leeftijd van 5 jaar bij zowel het mannetje als het vrouwtje.

Er is waargenomen dat het interval tussen geboorten variabel is: de gewone bruinvissen die voor de kust van Denemarken en in de Bay of Fundy (Canada) worden gevonden, zijn elk jaar drachtig, iets wat niet gebeurt bij de bruinvissen die voor de kust van Californië worden gevonden. .

STAAT VAN DE BEVOLKING

Daar Phocoena phocoena is ingedeeld in de IUNC Rode lijst (2009.1) onder dieren met een laag risico op uitsterven, MINSTE ZORG (LC). Er wordt geschat op een populatie van 700.000 individuen wereldwijd, met negatieve en positieve pieken afhankelijk van de verschillende geografische gebieden: bijvoorbeeld in de Zwarte Zee, de Oostzee en in de binnenwateren van de staat Washington, VS, is het een scherpe afname van de bevolking werd geschat.

De latente zorgen met betrekking tot de bruinvis houden echter verband met verschillende oorzaken: het feit dat Groenland nog steeds zo intensief aan commerciële jacht doet dat er in 2003 ongeveer 2300 moorden werden berekend (in de rest van de wereld is het verboden); illegale jacht die doorgaat in de landen rond de Zwarte Zee (het vlees is bestemd voor menselijke en dierlijke consumptie); tot visnetten, vooral die van vaste kieuwen (die 99% vertegenwoordigen) waar duizenden exemplaren vast blijven zitten.

Andere soorten bedreigingen worden vertegenwoordigd door chemische vervuiling (er zijn verschillende chemische verontreinigende stoffen in hun vlees aangetroffen); van zeeverkeer; door geluidsoverlast waarvoor ze erg gevoelig zijn; door de afname van hun voedsel; van de achteruitgang en milieuverontreiniging van de kusten.

Daar Phocoena phocoena is opgenomen in bijlage II van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Fauna and Flora, kortweg bekend als Conventie van Washington) die soorten omvat die niet noodzakelijk met uitsterven worden bedreigd, maar waarvan de handel onder controle moet worden gehouden om uitbuiting te voorkomen die niet verenigbaar is met het voortbestaan ​​van de soort.

Opmerking

  1. Afbeelding uit Scienceray;
  2. afbeelding genomen van het Baltische Zee Bruinvis Project.

Video: Phocoena phocoena