Collecties

Kameel: wie is de kameel en hoe leeft hij

Kameel: wie is de kameel en hoe leeft hij


KAMEEL

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Artiodactyla

Familie

:

Camelidae

Soort

:

Camelus

Soorten

:

Camelus bactrianus

Gemeenschappelijke naam

: Kameel

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte : 3-4 m
  • Schofthoogte (1): 1,5 m
  • Gewicht: 450 - 500 kg
  • Levensduur: 35 - 40 jaar in gevangenschap
  • Seksuele volwassenheid: 3-5 jaar

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

De kameel, wetenschappelijke naam Camelus bactrianus van de familie Camelidae, is een wijdverbreid zoogdier in Azië en het noorden van Hilamaya. Zijn natuurlijke habitat is de droge streken, van de Gobi-woestijn tot de Siberische steppen.

Nu, afgezien van kleine groepen die in het wild leven, is het een volledig gedomesticeerd dier

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

De kameel is zeker een dier met een uitzonderlijke lichaamsbouw zonder welke hij de extreme omstandigheden waaraan hij wordt blootgesteld niet zou kunnen overleven: zomertemperaturen die zelfs 60 ° C bereiken en die in de winter tot polaire niveaus dalen (dat zijn de temperaturen van de gebieden waar hij woont). Het heeft een lichaam waardoor het overdag warmte kan opslaan en 's nachts weer kan afgeven.

Het lichaam is bedekt met een min of meer donkerbeige vacht die in de winter bijzonder dik en wollig is, terwijl hij in de zomer bijna naakt blijft.

Hij kan ladingen tot 450 kg dragen en kan tot 50 km per dag rijden zonder ooit te stoppen, zelfs bij een lagere snelheid (4 km / u).

Het heeft het vermogen om zijn neusgaten en mond te sluiten wanneer dat nodig is (wat belangrijk is tijdens zandstormen).

Ter hoogte van de gewrichten van de benen en op de borst heeft de kameel vanaf de geboorte eeltplekken waardoor hij op de grond kan leunen zonder zich te bezeren tijdens rust. Een andere bijzonderheid is zijn "soepele" gang, dat wil zeggen dat hij tegelijkertijd de benen van dezelfde zijde naar voren draagt, waardoor hij de typische zwaaiende gang aanneemt.

Er zijn twee bulten op de rug die ten onrechte worden beschouwd als waterreserves. In werkelijkheid zijn ze een vetreserve voor wanneer voedsel schaars is. Elke bult bevat ongeveer 36 kg vet en hierdoor kun je vele dagen zonder eten gaan. In feite maken de zachte en kleine bulten duidelijk dat het dier een aantal dagen zonder voer heeft gezeten, aangezien hun grootte recht evenredig is met de hoeveelheid verbruikte energie.


Opmerking (2)

Het vermogen om langdurig te weerstaan ​​zonder te drinken, is gekoppeld aan het feit dat het waterverlies kan minimaliseren door zowel sterk geconcentreerde urine te produceren als door transpiratie te verminderen. Dit alles brengt met zich mee dat de verspilling van vloeistoffen minimaal is. Het slaagt er ook in om een ​​verlies van vocht uit uw lichaam gelijk aan 25% zonder enige schade te weerstaan. Zodra het water vindt, kan het tot 100 liter water drinken en opslaan.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

De kameel is een dagdier en leeft meestal in groepen van enkele of maximaal 30 individuen.

Het zijn dieren die altijd in beweging zijn op zoek naar voedsel.

EETGEWOONTES

Het is een herbivoor dier en kan elk type plant eten, zelfs met doornen. Als er geen groenten beschikbaar zijn, kan hij botten, andere dierenhuiden of zelfs vlees eten. In extreme situaties kan het ook touwen, schoenen, stoffen eten. Dit vermogen om zich aan te passen om wat dan ook te eten, maakt het beter om te begrijpen hoe een dier in staat is om de meest extreme omstandigheden te overleven en hoe zijn anatomie en fysiologie dit alles zonder enige schade kunnen doorstaan.

Het is een herkauwer waardoor het voedsel niet volledig gekauwd wordt ingenomen en in de maag terecht komt en pas later weer in de bek wordt teruggekauwd.

De bulten zijn geen waterreserves maar vetreserves waardoor het dier lange tijd weerstand kan bieden zonder te eten, in feite is hun grootte recht evenredig met de hoeveelheid energie die het dier verbruikt.

Het slaagt erin het gebrek aan water te compenseren door het verlies van vocht tot een minimum te beperken: zeer geconcentreerde urine en minimale transpiratie.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN DE KLEINE

Het broedseizoen is herfst en de mannetjes worden bijzonder agressief wanneer de vrouwtjes krols worden.

Als de dekking eenmaal heeft plaatsgevonden, duurt de zwangerschap gemiddeld 13 maanden (ongeveer tussen maart en april vindt de geboorte plaats), waarna één tot twee puppy's kunnen worden geboren met een gewicht van ongeveer 36 kg.

De jongen kunnen na een paar uur na de geboorte weer lopen en worden ongeveer anderhalf jaar door hun moeder gezoogd.

Seksuele volwassenheid wordt bereikt rond 3-5 jaar, een periode waarin ze de moeder verlaten om een ​​zelfstandig leven te leiden.

Kamelen broeden meestal om de twee jaar.

STAAT VAN DE BEVOLKING

De kameel is geclassificeerd in de IUNC Rode lijst (3) als ernstig bedreigde dieren in het wild (in het wild): KRITISCH BEDREIGD (CR).

Er werd ooit gedacht dat het van nature uitgestorven was en dat alleen de gedomesticeerde vorm aanwezig was. In werkelijkheid zijn er zeer kleine populaties ontdekt in Mongolië, in de Gobi-woestijn (350 exemplaren, vanaf 2004) en in China (600 exemplaren, vanaf 2004), die in vergelijking met tamme kamelen de kleinste bulten hebben, de kleinste poten, de korter haar en een over het algemeen dunner lichaam. Een afname van 80% van deze kleine populatie wordt geschat binnen de komende drie generaties (45-50 jaar) als gevolg van zowel systematische moorden door de lokale bevolking om in hun levensonderhoud te voorzien als omdat kamelen worden gedood door wolven als gevolg van degradatie. En de verarming van hun leefgebied, beide als gevolg van de vernietiging van steeds meer gebieden dankzij de opmars van de "beschaving".

SOCIAAL, ECONOMISCH EN ECOSYSTEEM BELANG

Het is een heel belangrijk dier, zo erg zelfs dat het in sommige landen wordt beschouwd als een index van rijkdom.

Door de eeuwen heen zijn kamelen gedomesticeerd om mensen niet alleen te helpen bij zwaar werk, dankzij hun kracht, maar ook om lange droge uitgestrekte gebieden over te steken, waarbij ze ook verschillende gewichten droegen. Daarnaast is het belangrijk voor de producten die het direct kan leveren: vlees, melk, het vet van de bulten, de mest die wordt gebruikt als brandstof voor verwarming, het haar om dekens, touwen, tapijten te maken, evenals kostbare zeer warm en lichte stoffen en het leer om schoenen en diverse producten van te maken.

Opmerking

  1. Schoft: gebied van het lichaam van de viervoeter dat zich tussen de nek en de schouderbladen bevindt, beschouwd als het hoogste deel van de rug waar de hoogte wordt gemeten;
  2. iImage waarop geen copyright rust: met dank aan ONS. Fish & Wildlife Service;
  3. Opgemerkt moet worden dat de IUNC rekening houdt met de soort Camelus ferus zoals de wilde soort, terwijl de soort Camelus bactrianus de gedomesticeerde soort. We beschouwen dit onderscheid niet, maar slechts één soort, de Camelus bactrianus.

Video: Kamila Te Zalila DEXY CO